Flanş tesisatlar da ve makinelerin yürüyen aksamında dönme hareketini ileten parçalara verilen addır. Tesisat sistemlerinde vana, pompa, filtre, çek valf gibi parçaları birbirine bağlamak için flanşlar kullanılır. Bu amaçla kullanılan flanşların tesisat sisteminde sıvıları sızdırmamaları çok önemlidir. Ancak bazen gerekli önem ve dikkat gösterilmediği zaman flanşlardan istenilen performans alınamamaktadır.
Bunun nedeni ise tesisat sisteminde ki basıncın iyi hesaplanamaması, flanş çapının doğru bir şekilde belirlenememesi ve kullanılan flanşın ham maddesinden kaynaklanır. Flanşlar kullanıldığı alana göre farklı türde madenlerden ve özelliklerden üretilmektedir. Çoğunlukla çelik, dökme, demir ve pirinçten flanşlar üretilmektedir. Bu madenler arasında en dayanıklısı ve en uzun ömürlü olan çelik flanştır.
Çelik flanş basıncın sert, boru çapının büyük alanlarda kullanılır. Bu özelliklere sahip alanlarda kullanılan çelik flanş çok daha verimli olmakta. Ancak bir flanştan istenilen verim alınmak istiyorsa önemli 4 madde göz önüne alınarak üretilmelidir. Basınç, çap, tesisat sıcaklığı ve tesisatın maddesi. Bunlar göz önüne alınarak çok daha iyi bir şekilde flanş kullanılabilir.
Flanşlar genel olarak standart bir özelliğe sahip olarak üretilir. Amerikan, İngiliz, Kore ve Japonya olmak üzere 4 farklı standart flanş ölçüsü bulunmaktadır. Bununla birlikte, 6 farklı flanş türü vardır. Bunlar;
- Çıkıntılı
- Boğaz Kaynaklı
- Soket Kaynaklı
- Diş Çekilmiş
- Bindirme Bağlantılı
- Kör Flanş
Bu şekilde türleri bulunan flanşlar üretilirken belirli kriterler ve değerler göz önüne alınarak üretilir. Bunlar Flanşın iç çapı, dış çapı, cıvata dairesi, et kalınlığı ve cıvata sayısıdır.
Daha Fazlası
İstanbul Evden Eve Nakliyat: Hekimoğlu ile Taşınma Sorunsuz!
İstanbul su kaçağı bulma
Türkiye’de Muhasebe ve ERP Programları: İşletmeler için Temel Araçlar